top of page

Theater Etiquette

10 tips om goed voorbereid naar het theater te gaan.

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

1) Kijk vooraf uw tickets na

Niets zo vervelend als bij een toneelvoorstelling aan te komen en ontdekken dat u tickets heeft voor een andere datum. Ook nakijken welke plaatsen u heeft kan een hoop zoekwerk besparen, kijk bijvoorbeeld na of u plaatsen heeft in de parterre of op het balkon, aangezien beide blokken starten vanaf rij 1 kan dit wel eens voor verwarring zorgen.

2) Schakel je mobiele telefoon uit

Er is niets zo vervelend als een gsm die afgaat tijdens een toneelvoorstelling. Niet enkel is dit lastig voor de andere toeschouwers, maar ook voor de acteurs is dit een vreselijke stoorzender. Verder kan het soms gebeuren dat de stralingen van uw toestel de geluidsapparatuur verstoren, schakel daarom uw telefoon volledig uit of zet hem in vliegtuigmodus.


3) SMS niet tijdens de voorstelling

Je denkt misschien dat een sms'je sturen tijdens een voorstelling niet zo opvalt maar in een verder donkere zaal is dit erg storend voor de mensen rondom u, ook de acteurs kunnen een lichtgevende gsm snel opmerken.

4) Eet of drink niet tijdens de voorstelling

Niets zo storend als het gekraak van chips en popcorn tijdens een toneelvoorstelling, stel dit daarom uit tot na de voorstelling wanneer u gezellig napraat over al het moois dat u net heeft gezien.Een avondje uit naar het toneel, het voelt als theaterliefhebber elke keer weer als thuiskomen. Maar wanneer je voor het eerst de deuren van een theaterzaal opent is het niet altijd duidelijk hoe je je moet gedragen. Daarom vind je op deze pagina enkele do's en don'ts in het theater.

5) Praat niet tijdens een voorstelling

Snel een opmerking maken tegen uw buur tijdens een boeiende passage in een stuk draagt absoluut bij aan de beleving van live theater, maar spaar volledige conversaties op tot tijdens de pauze of na de voorstelling. 

6) Zing niet mee

Hoe verleidelijk het ook is om bekende liedjes mee te zingen bij een musical, doe dit niet, dit is erg storend voor de andere toeschouwers.

7) Kies voor comfortabele kledij

In het theater is het niet noodzakelijk om piekfijn uitgedost te zijn, hoewel dit natuurlijk wel mag. Kies voor kledij waarin u zich comfortabel voelt, maar kies liefst niet voor de tenue waarin u net een marathon hebt gelopen.

8) Respecteer de ruimte van uw buren

Bij een toneelvoorstelling zit u vaak met velen dicht bij elkaar. Wees u hier van bewust en respecteer de persoonlijke ruimte van de mensen naast u.

9) Flits niet

Hoewel het niet bij iedere theatervoorstelling verboden is om foto's te nemen of te filmen is het erg storend als u gebruik maakt van flits.

10) Geniet!

Hoewel een opsomming van regeltjes en gedragingen erg beperkend lijkt mag u zeker het belangrijkste aan een avondje theater niet vergeten, geniet met volle teugen want er bestaat geen mooier tijdverdrijf dan dat van het live entertainment.

bottom of page