top of page

Maak kennis met Stijn Cuypers

Een theaterfanaat.

Hallo,

 

Mijn naam is Stijn Cuypers, en ik geef het ronduit toe: ik ben een gepassioneerd theaterliefhebber. Mijn jeugdjaren beleefde ik samen met mijn ouders en zus in het knusse Vlaamse dorpje Lint. Van jongs af aan bracht ik menig familiebijeenkomst in beweging met spontane toneel- en goochelshows, tot groot genoegen van mijn neefjes en nichtjes, en tot nóg grotere irritatie van mijn ooms en tantes. Eerlijk gezegd, verlangde ik simpelweg naar de schijnwerpers. Na talloze kartonnen dozen, gordijnen, knuffels en wat dan ook in mijn handen viel te hebben versleten door het nabootsen van televisieprogramma's, bracht het eerste jaar van het middelbaar eindelijk een uitweg voor mijn verlangen naar toneel. Daar ontmoette ik mijn godsdienstleraar, die ook nog eens de regisseur van het schooltoneel bleek te zijn. Dit zou mijn allereerste podiumervaring worden, waarbij ik memorabel genoeg een hele bus Axe deodorant in het publiek leegspoot. De titel van het stuk was niet voor niets "Lastige mensen en co".

Een jaar later klopte de toenmalige voorzitter van de Lintse toneelgroep Durendaal aan met het aanbod om mee te spelen in hun jeugdafdeling. Zonder enige aarzeling stemde ik in, en een klein jaar later stond ik voor het eerst op het grote toneelpodium van de groep. Dit was dezelfde plek waar ik jaarlijks meerdere keren genoot van hun betoverende voorstellingen. Ik schitterde in diverse jeugd- en later zelfs volwassenenproducties. Daarnaast kreeg ik de gelegenheid om workshops te volgen, zowel voor acteren als theatertechniek.

stijncuypers.jpg

In diezelfde periode, rond mijn entree bij Durendaal, opende de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) van Lier een vestiging in Lint. Tijdens lessen in dictie, drama, voordracht, toneel, repertoirestudie en retorica dompelde ik me nog dieper onder in de uitgestrekte oceaan genaamd theater.

Naast mijn inzet bij toneelgroep Durendaal kreeg ik ook de gelegenheid om mijn talenten verder te ontwikkelen bij diverse andere toneelverenigingen. Ik schitterde bij Theaterhuis Hastalu, Theater Cartouche en kreeg zelfs de eer om deel te nemen aan regie-eindwerken aan de academie in Lier.

In de tussentijd behaalde ik mijn middelbareschooldiploma en voltooide ik een lerarenopleiding, waarna ik een baan vond in het onderwijs.

Mijn passie voor lesgeven en theater kon ik omzetten in een kindertoneelcursus bij Theaterhuis Hastalu, waar ik twee jaar lang met veel enthousiasme les gaf. Voor het tweede jaar schreef ik mijn eerste eigen voorstelling genaamd "Het boek en de vier stenen". Helaas werden de uitvoeringen van dit stuk destijds om redenen geannuleerd. Maar enkele jaren later kreeg ik bij Toneelgroep Durendaal een nieuwe kans. Dit markeerde mijn eerste ervaring als regisseur, een herinnering die ik koester.

Na twee jaar in het onderwijs besloot ik een nieuwe weg in te slaan en schakelde ik over naar de verpleging. Een bevredigende baan die ik nog steeds met passie uitoefen.

Maar aan die keuze kleefde een nadeel: de wisselende diensten lieten me minder tijd over voor het podium. Zo begon ik me steeds meer toe te leggen op het schrijven van toneelstukken. Deze nieuwe benadering om mijn liefde voor theater levend te houden, resulteerde in de toneelwerken die je op deze website kunt ontdekken. Ik nodig je van harte uit om mijn toneelcreaties te verkennen en sta klaar om al je vragen te beantwoorden.

 

Groetjes

Stijn Cuypers, theaterauteur
bottom of page