top of page

Maak kennis met Stijn Cuypers

Een theaterfanaat.

Hallo,

 

Ik ben Stijn Cuypers, en ik geef het eerlijk toe, ik ben een theaterfanaat. Ik ben samen met mijn ouders en zus opgegroeid in het gezellige Vlaamse dorpje Lint. Op jonge leeftijd maakte ik al menig familiefeest onveilig met geïmproviseerde toneel- of goochelvoorstellingen, tot groot jolijt van mijn neefjes en nichtjes en tot nog grotere ergernis bij mijn nonkels en tantes. Eigenlijk wou ik gewoon in het middelpunt van de belangstelling staan. Nadat ik thuis verschillende kartonnen dozen, gordijnen, knuffels en alles wat ik in mijn handen kon krijgen had versleten tijdens het nabootsen van tv-programma's, kwam er in het eerste middelbaar eindelijk een oplossing voor mijn drang naar toneel. Ik maakte er kennis met mijn leerkracht godsdienst die daarnaast ook de regisseur van het schooltoneel bleek te zijn. Het zou mijn eerste theatervoorstelling worden, waarbij mijn belangrijkste bijdrage eruit bestond een volledige bus Axe deodorant leeg te spuiten in het publiek. Het stuk heette niet voor niets “Lastige mensen en co”.

Een jaar later kwam de toenmalige voorzitter van de Lintse toneelgroep Durendaal aankloppen met de vraag of ik wilde meespelen bij hun jeugdwerking. Ik heb hier geen seconde over moeten nadenken en een klein jaar later stond ik voor het eerst op het grote podium van de toneelkring waar ik jaarlijks verschillende keren ging genieten van hun producties. Ik zou er meespelen in verschillende jeugdvoorstellingen en later ook volwassenenproducties. Daarnaast heb ik er ook de kans gekregen om verschillende workshops te volgen zowel voor het spelen van theater als voor theatertechniek.

stijncuypers.jpg

Ongeveer in dezelfde periode als toen ik bij Durendaal kon beginnen spelen opende de Stedelijke academie voor muziek woord en dans (SAMWD) van Lier een vestiging in Lint. Tijdens de lessen dictie, drama, voordracht, toneel, repertoirestudie en welsprekendheid heb ik me nog meer kunnen onderdompelen in de gigantische vijver die theater is.

 

Naast mijn bezigheden bij toneelgroep Durendaal heb ik ook bij een aantal andere toneelverenigingen de kans gekregen om mij nog meer te ontplooien. Zo speelde ik bij Theaterhuis Hastalu, Theater Cartouche, en mocht ik meespelen in eindwerken regie van de academie in Lier.

 

In tussentijd was ik afgestudeerd in het middelbaar en had ik na een lerarenopleiding werk gevonden in het onderwijs.

 

De drang om te onderwijzen en mijn passie voor theater kon ik bij Theaterhuis Hastalu omzetten in een toneelcursus voor kinderen, die ik daar twee jaar heb gegeven. Voor het tweede jaar van deze cursus schreef ik mijn eerste voorstelling “Het boek en de vier stenen”, door omstandigheden zijn de opvoeringen van dit stuk toen niet doorgegaan, maar enkele jaren later kreeg ik bij Toneelgroep Durendaal een nieuwe kans. Het zou leiden tot mijn eerste regie-ervaring waar ik erg mooie herinneringen aan koester.

 

Na twee jaar in het onderwijs gewerkt te hebben was het tijd voor iets nieuws, en heb ik mezelf omgeschoold tot verpleegkundige, een erg fijne job die ik nog steeds met veel passie uitoefen.

 

De keerzijde van die nieuwe job is echter dat ik door de wisselende shiften veel minder tijd heb om mij op het podium te begeven. En zo heb ik me meer en meer toegelegd op het schrijven van toneelstukken. Deze nieuwe invalshoek om mijn theaterverslaving te onderhouden leidde tot de toneelstukken die u op deze website kan terugvinden. Ik nodig je graag uit om kennis te maken met mijn toneelwerken, en indien je meer informatie wil over mij en mijn werk, aarzel dan niet om mij te contacteren.

 

Groetjes

 

Stijn Cuypers

bottom of page