top of page

Maak kennis met Stijn Cuypers

Een theaterfanaat.

Stijn Cuypers werd geboren in het knusse Vlaamse dorpje Lint, waar zijn passie voor theater al op jonge leeftijd begon te bloeien. Als kind amuseerde hij familieleden tijdens bijeenkomsten met spontane toneel- en goochelshows, tot groot vermaak van zijn neefjes en nichtjes. Zijn creatieve uitingen vonden ook plaats tijdens vakanties aan zee, waar hij met kinderen van de collega's van zijn moeder geïmproviseerde toneeltjes opvoerde. Deze "stuntshows" bestonden uit kinderen die van een kleine hoogte in het ballenbad doken, wat in de fantasie van een kind net zo spectaculair was als een echte stuntshow in een pretpark.

De eerste echte kennismaking met het podium vond plaats in het eerste jaar van het middelbaar onderwijs, toen zijn godsdienstleraar, tevens regisseur van het schooltoneel, hem een rol aanbood in een schoolproductie. Deze ervaring gaf hem zelfvertrouwen en liet hem genieten van de interactie met het publiek.

Een jaar later trad Stijn toe tot de jeugdafdeling van toneelgroep Durendaal, waar hij zijn talenten verder ontwikkelde onder begeleiding van regisseur Hans Bervoets. Hier speelde hij in diverse producties, waaronder "Hokus Dokus" en "Jimmy's Jokers." Tijdens zijn middelbare schoolcarrière volgde Stijn ook lessen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) van Lier, waar hij zich verdiepte in dictie, drama, voordracht, toneel, repertoirestudie

stijncuypers.jpg

en welsprekendheid. Deze opleiding speelde een cruciale rol in zijn ontwikkeling als theatermaker en acteur.

Tijdens de Roefeldag in Lint, die plaatsvond in zijn middelbare schoolperiode, deed Stijn zijn eerste ervaring op als regisseur door korte sketches te regisseren waarin hij kinderen introduceerde in het amateurtoneel. Deze vroege ervaring plantte de eerste zaadjes voor zijn latere regie-ervaringen.

Naast zijn betrokkenheid bij Durendaal werkte Stijn samen met Theaterhuis Hastalu, opgericht door Hans Bervoets. Bij Hastalu speelde hij in "Het Sprookjesbos van Efjesheuvel" en "Ghetto."

Aan het einde van zijn middelbare school overwoog Stijn een professionele theatercarrière en deed hij ingangsexamen voor de studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Hoewel hij de laatste selectieronde haalde, viel hij toen helaas af. Ondanks deze teleurstelling besloot Stijn een lerarenopleiding te volgen voor de vakken elektriciteit en mechanica, een vakgebied dat, hoewel hij hierin in het middelbaar had gestudeerd, achteraf gezien toch niet zijn echte passie bleek te zijn.

Tijdens zijn lerarenopleiding gaf Stijn een jongerentheatercursus bij Theaterhuis Hastalu, onder het goedkeurende oog van Hans Bervoets. In eerste instantie deed hij dit samen met David Crocaerts, met wie hij later aan de wieg zou staan van Thtr Zkt Nm, een gezelschap dat theater naar minder platgetreden paden brengt en waarvan David de geestelijke vader is. Later gaf Stijn de jongerentheatercursus samen met Nick Delafontaine, met wie hij later ook zou samenwerken bij Theater Cartouche. Het was voor deze cursus dat hij zijn eerste toneelstuk "Het boek en de vier stenen" schreef, hoewel de voorstellingen destijds niet doorgingen, kreeg Stijn enkele jaren later de kans om dit stuk te regisseren bij Toneelgroep Durendaal.

Na zijn kortstondige carrière in het onderwijs besloot Stijn zich om te scholen tot verpleegkundige omdat hij geen voldoening kon halen uit het lesgeven in elektriciteit en mechanica. Hij studeerde verpleegkunde via een dagopleiding aangeboden door de VDAB, wat hem stabiliteit en een gevoel van identiteit bracht dat hij eerder had gemist. Ondanks de onregelmatige diensten in de verpleging, vond hij een manier om zijn liefde voor theater levend te houden door zich te concentreren op het schrijven van toneelstukken.

Zijn schrijfproces is grondig en doordacht. Stijn begint met een ruw concept, ontwikkelt de personages en maakt een draaiboek. Vervolgens schrijft hij de dialogen, waarbij hij openstaat voor feedback van kritische lezers zoals zijn vriendin en collega theatermakers. Dit schrijfproces kan soms enkele jaren duren, omdat Stijn zijn werken al eens in de spreekwoordelijke koelkast durft te leggen om ze verder te laten rijpen. Hij is daardoor zeker niet de meest kwantitatieve schrijver maar hoopt op deze manier wel steeds een zo kwalitatief mogelijke voorstelling te creëren. 

Enkele van zijn bekende werken zijn "De Doos van Nostradamus" en "Operatie Fresco." Deze stukken hebben samen met zijn andere werk hun weg gevonden naar het publiek in Vlaanderen en Nederland en zijn geliefd vanwege hun meeslepende verhalen en boeiende personages. Stijn haalt inspiratie uit uiteenlopende bronnen, variërend van absurde recensies tot lang gekoesterde titels die hij eindelijk tot leven brengt.

Naast zijn schrijfwerk onderhoudt Stijn de website www.toneelschrijver.be, een bron van informatie voor theaterliefhebbers en professionals. De inkomsten uit zijn toneelstukken stellen hem in staat om de site gratis en toegankelijk te houden voor iedereen.

Met een rijke achtergrond in theater blijft Stijn Cuypers nieuwe projecten en dromen najagen. Hij werkt voortdurend aan het verfijnen van zijn bestaande stukken en het creëren van nieuwe verhalen die jong en oud, en hopelijk ook jou kunnen inspireren.

bottom of page