5 tips voor een geslaagde toneel auditie.
Hoe geef je het beste van jezelf tijdens een auditie.
1. Ontspan​
Natuurlijk ben je zenuwachtig voor een auditie, dat is logisch want er hangt ook heel wat vanaf. En toch is het zo belangrijk om die zenuwen onder controle te houden. Een regisseur wil zeker zijn dat een acteur de stress van op het podium staan ook daadwerkelijk aankan. Een ontspannen acteur is een goed acteur, hij is gefocust, luistert aandachtig en is daarom ook een beter acteur. Een zenuwachtig persoon maakt ook anderen nerveus en wanneer de regisseur een zenuwachtig gevoel krijgt bij jouw auditie, dan zal hij minder geneigd zijn om jou de rol te geven. Oefen daarom op jezelf te ontspannen. Adem een aantal keer diep in, focus je op wat je gaat doen en zorg ervoor dat je voldoende voorbereid bent. Dat brengt ons naadloos tot het volgende punt.
2. Ken je tekst​
De basis van acteren is steeds het kennen van je tekst. Wanneer je nog teveel moet nadenken over wat je moet zeggen, heb je minder ruimte om bezig te zijn met het echte acteerwerk. Begin daarom steeds ruim op voorhand met je teksten in te studeren zodat je deze zonder problemen kan brengen. Vaak is de tekst die je moet kennen voor je auditie eentje die je nadien nooit meer zal gebruiken, en toch is het belangrijk dat je hem tot in de puntje beheerst, het is op deze manier dat de regisseur ook vertrouwen zal krijgen in het feit dat je jouw teksten op tijd en grondig zal kennen. Heb je geen idee hoe je moet beginnen aan het studeren van een tekst, dan vind je hier een aantal nuttige tips.
​
3. Maak het stuk van jezelf
Wanneer je de scène die je moet spelen, of de monoloog die je gaat brengen voorbereidt, ga dan steeds opzoek naar unieke manieren om de tekst te brengen. Waarom zegt jouw personage wat het zegt en waarom doet het wat het doet? Wat is de achtergrond van jouw personage, hoe beweegt het, hoe spreekt het? Probeer wanneer je auditie gaat doen op te vallen tussen de andere spelers. Een auditieproces is een vermoeiende en soms slopende aangelegenheid, en ook een regisseur kan soms zijn aandacht wat laten verslappen, zeker wanneer hij voor de zoveelste keer naar dezelfde tekst luistert. Als jij dan ook die tekst op dezelfde manier brengt als alle anderen, dan zal jij ook slechts één van de zovelen zijn, maar wanneer jij weet op te vallen door de manier waarom jij met het materiaal bent omgegaan, dan is de kans groot dat de regisseur jouw auditie zal blijven herinneren en jou de rol geeft.
Lees ook! Hoe bouwt een acteur zijn personage op?
​
Een auditie, het zorgt meestal voor heel wat zenuwen en stress. Dit is het moment waarbij je jezelf moet bewijzen om jouw droomrol te pakken te krijgen in dat toneelstuk waarin je absoluut wil meespelen. Maar hoe ga je de regisseur, producent en andere leden van een theatergezelschap overtuigen van jouw kwaliteiten en misschien nog belangrijker, waarom moeten ze jou kiezen in plaats van de andere kandidaten? Geen paniek, hieronder vind je 5 tips om van jouw auditie een succes te maken.
4. Geloof wat je doet
Het grote verschil tussen een goed en een geweldig acteur is dat die laatste alles gelooft wat hij doet op een podium, tot in de kleinste minuscule details. Probeer daarom vlak voor je jouw auditie doet je ogen te sluiten en je voor te stellen waar jouw personage zich bevindt, voel de wind, ruik de zee en wees één met de plaats. Als je dan je scène gaat spelen dan transformeert de kale, dreigende auditieruimte plots tot de locatie waar je moet zijn. Als je zelf tot in de kleinste details gelooft wat je zegt en doet, dan zal je ook de auditie jury meenemen op die reis en dan ben je zeker dat jouw auditie geslaagd zal zijn.
​
5. Straal zelfvertrouwen uit
De grote kunst van het auditeren is doen alsof je alle vertrouwen hebt in wat je gaat doen. Ook al ga je vanbinnen een klein beetje dood van de stress, dan nog is het belangrijk dat je dit aan de buitenkant niet laat merken. Iemand die zelfvertrouwen uitstraalt geniet automatisch het vertrouwen wie er naar kijkt. Zo zal de regisseur met een gerust gevoel naar de scène kijken en krijgen jouw tegenspelers ook het gevoel dat ze je kunnen vertrouwen. Oefen daarom op een zelfverzekerde houding. Maar opgelet, let op dat een al dan niet gespeelde zelfverzekerde houding niet gaat neigen naar arrogantie, want dat is dan weer een eigenschap die minder gunstig is tijden een auditie.
​
Je hebt alle bovenstaande tips opgevolgd, en toch ben je niet weerhouden tijdens een auditie, helaas dat kan gebeuren. Probeer daar niet meteen een waardeoordeel van jou als acteur aan te kleven. Audities zijn ook een beetje een kansspel. Misschien was een andere acteur net zo goed voorbereid als jij, misschien heeft hij ook deze tips gelezen? Misschien was het een moeilijke beslissing tussen jou en een andere speler? De keuze tijdens een auditie hangt af van zodanig veel factoren en een aantal daarvan heb je helaas niet zelf in de hand. Smaken verschillen nu eenmaal. Laat je in elk geval nooit ontmoedigen en blijf je dromen achterna jagen, vroeg of laat krijg je die droomrol wel te pakken.