top of page

Merde,

Waarom wensen acteurs elkaar veel Stront?

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Merde,

Een gebruik dat ontstaan is in Parijs.

Als we de oorsprong van deze toch wel vreemde gewoonte willen terugvinden moeten we een tijdje terug in de tijd reizen, naar het Parijs van de negentiende eeuw om precies te zijn. Logisch, aangezien Merde een frans woord is. In die tijd kwamen de toeschouwers van het vermaarde Paris opéra Ballet niet met de auto, fiets of te voet naar een voorstelling. Neen zoals het de welgestelde klasse betaamd werden zij voor de opéra afgezet met een mooie sierlijke koets. En deze koetsen werden uiteraard getrokken door al even sierlijke paarden en het zijn juist die paarden die alles te maken hebben met dit vreemde gebruik.

Theatermensen, het is een bijzonder volkje.

Zo hebben ze een heleboel bijzondere gewoontes, niet te verwonderen dat er veel bijgeloof heerst in de theaterwereld. Zo heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord dat je een acteur nooit succes mag wensen voor een voorstelling. En dat ze liever hebben dat je hen "Break a leg" of Merde wenst. Maar waarom zou je nu in vredesnaam iemand Merde, wat net zoveel als “Stront” of “Shit” wil zeggen, willen toewensen?



Hoe meer zielen hoe meer Merde.

Hoe sierlijk die paarden ook mochten zijn, zoals ieder gezond dier lieten zij ook wel eens uitwerpselen achter.En hoe meer toeschouwers een voorstelling wist te lokken, hoe meer paardenstront er op straat terecht kwam.En daarom wensen acteurs, maar net zo goed dansers of zangers elkaar veel Merde voor een voorstelling. Het is eens iets anders dan te wensen dat iemand zijn been zou breken.



Hoe te reageren?

Maar hoe reageer je nu als acteur wanneer iemand je veel merde wenst? Nu je weet waarom iemand zoiets tegen je zou zeggen is een mep in het gezicht niet zo aannemelijk, dankjewel lijkt misschien ook eerder een vreemde reactie. Het meest correcte antwoord is misschien gewoon een simpele "Ja!"

bottom of page