top of page

Een spreekbeurt geven,

over toneel en theater.

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Informatie verzamelen

Een spreekbeurt wordt uiteraard niet opgebouwd uit gebakken lucht, daarom heb je informatie en materiaal nodig om over te spreken. Zoals ik hierboven al heb vermeld is deze site een zeer goed startpunt om informatie over toneel te vinden, maar beperk je zeker niet tot het internet, er bestaan ook enorm veel interessante boeken waar je informatie kan uithalen. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat je materiaal kan tonen, dit kan in de vorm van foto's en filmpjes, maar kunnen ook voorwerpen zijn zoals rekwisieten of kostuums. Bij het gebruik van foto's of filmpjes is het belangrijk om te weten dat je deze zomaar mag gebruiken, je kan dit natuurlijk even vragen aan de eigenaar. Bij deze geef ik jou de toestemming om al het materiaal dat je op deze site vindt te gebruiken voor jouw spreekbeurt.

​

Lezen, selecteren en ordenen

Wanneer je veel informatie hebt verzameld wil je dit ook graag allemaal verwerken in je spreekbeurt. Maar omdat het theater zo'n uitgebreid onderwerp is, kan je beter een klein onderdeel kiezen en daar jouw spreekbeurt rond uitwerken. Je kan bijvoorbeeld een spreekbeurt geven over de repetities van een toneelstuk, over theaterbelichting of over de geschiedenis van het theater. Het belangrijkste is dat het onderwerp jouw interesseert. Als je dan alle informatie en materiaal bij elkaar hebt gezocht en je hebt je onderwerp duidelijk afgelijnd, dan is het nog belangrijk dat je een duidelijke structuur brengt in wat je gaat vertellen. Een beetje zoals wanneer je een toneelstuk gaat schrijven, met een duidelijk begin, midden en einde.

​

Repeteren

Bij het toneel is het erg belangrijk dat je voldoende repeteert, en zo is het ook bij het geven van een spreekbeurt. Schrijf daarom wat je wil vertellen helemaal uit en lees dit een paar keer helemaal door. Wanneer dit vlot gaat kan je een samenvatting maken met een paar woorden, zodat je tijdens je spreekbeurt niet vergeet wat je allemaal wou vertellen. Deze samenvatting kan je maken door enkele woorden op papier te zetten, maar wanneer je een Powerpointpresentatie mag geven kan jouw powerpoint ook dienen als duidelijke samenvatting. Hieronder vind je een aantal tips om een overzichtelijke powerpoint in elkaar te knutselen. Wanneer je klaar bent met repeteren zou je in staat moeten zijn om jouw spreekbeurt uit het hoofd te vertellen, zonder dat je jouw tekst moet aflezen.

​

Het toneel is een enorm uitgebreide en boeiende wereld. Daarom is het ook zeer geschikt om spreekbeurten over te geven. Op deze pagina vind je verschillende tips om jouw spreekbeurt naar een hoger niveau te tillen maar daarnaast vind je op deze site ook een schat aan informatie over toneel en theater in al zijn vormen. Zo kan je een kijkje nemen in het toneelwoordenboek om te ontdekken welke termen er vaak gebruikt worden binnen de toneelwereld. Maar je kan ook heel wat theaterweetjes of informatie terugvinden over de technische kant van het theater, of als je van een uitdaging houdt kan je ook zelf aan de slag door een eigen toneelvoorstelling te schrijven, te regisseren of te spelen. Kortom, voor elk wat wils. Ben je klaar om een topspreekbeurt te geven? Dan gaan we aan de slag.

Laat eens iets zien

Wanneer je een spreekbeurt geeft is het natuurlijk ook leuk om iets te kunnen laten zien. Als je zelf materiaal meebrengt is het leuk om dit door te geven, een tip is om dit na je spreekbeurt te doen zodat jouw klasgenoten de aandacht kunnen houden bij wat je vertelt en niet afgeleid raken door het materiaal dat ze in handen hebben. Verder is het ook heel leuk om je spreekbeurt te voorzien van een flitsenden, opvallende en mooie powerpoint. Maar let hierbij toch maar op dat het allemaal niet te opvallend wordt, je wil natuurlijk dat alle aandacht op jouw gericht blijft.Om een mooie duidelijke powerpoint te maken is het belangrijk dat jouw tekst duidelijk afsteekt tegen de achtergrond, gebruik hiervoor twee kleuren die ver uit elkaar liggen, zoals zwarte letters op een witte achtergrond. Of witte letter op een blauwe achtergrond, je kan hier zelf best even mee experimenteren. Daarnaast is het ook aan te raden op jouw tekst en afbeeldingen groot genoeg te maken zodat iedereen deze duidelijk kan zien. En als laatste kan je best proberen zo weinig mogelijk op één slide te zetten zodat alles duidelijk en overzichtelijk blijft.

​

Voor de leeuwen

En dan is het zover, het moment dat je jouw spreekbeurt kan geven aan je klasgenoten. Wanneer je thuis goed geoefend hebt, en je hebt een goede samenvatting gemaakt, dan zouden de zenuwen best kunnen meevallen, maar als je toch plankenkoorts moest hebben, weet dan dat zelfs de grootste acteurs ook nog zenuwachtig zijn voor een voorstelling. En als je dan voor de klas staat en je verteld vol overtuiging over jouw passie voor toneel dan ben ik zeker dat je een fantastische spreekbeurt gaat geven.

​

Alvast veel succes en break a leg!

bottom of page