top of page

Theaterbelichting 
een onmisbaar ingrediënt.

Een theatervoorstelling is het resultaat van verschillende elementen die samenkomen, zo zijn er uiteraard de acteurs, is er het decor, speelt de muziek een belangrijke rol en is ook de manier waarop het toneel wordt uitgelicht een onmisbare factor. Met de juiste belichting kan je niet alleen zorgen dat de acteurs goed zichtbaar zijn tijdens de gehele voorstelling, maar kan je ook sfeer scheppen, speciale effecten creëren of er gewoon voor zorgen dat het geheel een mooi plaatje vormt.

De theaterbelichting draagt een hele geschiedenis met zich mee, waar er vroeger nog gebruik werd gemaakt van kaarslicht bracht de komst van de elektriciteit een hele evolutie teweeg. 

 

Om optimaal gebruik te maken van theaterbelichting zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de plaats waar de acteurs staan een belangrijk element, zal het uitzicht en de plaatsing van decorstukken een rol spelen. Verder moet er stilgestaan worden bij de grootte van het podium, de manier waarop decorwissels zullen gebeuren enzovoort.


Om de theaterbelichting af te stemmen op al deze factoren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan er gekozen worden voor verscheidene vormen van belichten en zijn er tal van armaturen met elk hun specifieke eigenschappen, je kan de kleuren van de belichting afstemmen op het stuk. Tot slot zijn er ook nog de speciale effecten.

Voetlicht
bottom of page