top of page

Lax Vox,

en andere technieken om de stem op te warmen.

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Ademhaling

Voor we gaan kijken naar een aantal oefeningen om je stem op te warmen is het belangrijk om je bewust te worden van je ademhaling. Een lage ademhaling is hierbij aangeraden, wil je meer weten over een lage buikademhaling en ademsteun dan vind je meer informatie verder op deze website.VVVVVVVVV

De eerste oefening is behoorlijk eenvoudig, het begint met diep adem te halen, let hierbij dat je laag ademt. Bij het uitademen vorm je de letter V. Dit doet een aantal dingen. In eerste instantie worden je stembanden gemasseerd door deze V klank, maar ook zul je hierbij leren een klank langer aan te houden. Wanneer je bij deze oefening het gevoel krijgt dat je moet hoesten, wat normaal is wanneer je kriebelingen in je keel krijgt, probeer dit dat niet te doen. Hoesten of je stem schrapen is namelijk slecht voor je stembanden. 


Kaken ontspannen

Op het toneel moet je goed kunnen articuleren, soepele kaakgewrichten zijn hierbij van groot belang. Je kan starten met je handpalmen op je wangen te leggen en deze enkele minuten te masseren, je zult merken dat je kaken hier door ontspannen raken. 


Koele Coca Cola

Een andere oefening om je kaakgewrichten te ontspannen is de zin “Koele Coca-Cola met chocoladekoekjes en kokoscake” Spreek deze zin een aantal keren achterelkaar uit, eerst stil dan weer luid, dan weer met weinig intonatie, dan weer met heel veel intonatie. Het helpt je kaakgewrichten te ontspannen en zul je articulatie zeker ten goede komen. 


Klinkers

Deze oefening is een beetje vergelijkbaar met de VVVVVV oefening. Adem diep in en adem uit door een klinker uit te spreken, begin met de letter a en ga zo alle klinkers af. Probeer ook wat af te wisselen in toonhoogte, eerst hoog dan weer laag. Het is een ontspannende oefening en je stem geraakt zo ook in vorm.Toonladders

Deze oefening is niet alleen geschikt voor zangers, maar ook acteurs doen er hun voordeel mee. Zing een aantal toonladdertjes, of dit nu honderd procent juist klinkt maakt niet zoveel uit, zolang je je stembanden maar ontspant en goed laag ademhaalt.

Je stem is een belangrijke spier, zeker voor een acteur is het belangrijk dat je deze spier goed onderhoudt. Net zoals je je spieren gaat opwarmen voor je bijvoorbeeld gaat fitnessen of lopen, is ook het opwarmen van de stem een aanrader voor je deze intensief gaat gebruiken. Hieronder vind je een aantal oefeningen en tips om je stem op te warmen.

Lax vox of bubbelen

Lax vox, het klinkt een beetje raar, maar wil eigenlijk net zoveel zeggen als “het ontspannen van de stem” en laat dat nu net het doel zijn van deze oefening. De oefening bestaat eruit te zingen door een silicone buisje dat aan de andere kant in water zit. Door dit te doen ga je de druk boven de stemplooien vergroten en de stemplooien op die manier ook masseren. Om deze oefening goed uit te voeren heb je een silicone buisje van ongeveer 30 à 35 cm lang nodig, de diameter is het best tussen 9 en 12 mm en een flesje gevuld met water.Ga nu rechtop zitten, in dezelfde houding als je zou aannemen om te spreken of zingen. Plaats het buisje in je mond tussen je tanden en boven je tong. Plaat het andere einde in het flesje en zing een aantal toonladders op de OE-klank.

Wanneer je deze techniek gaat gebruiken als stemopwarming doe je dit best ruim vooraf zodat je geen slijmen meer moet ophoesten tijdens je optreden. 

Zo nu je stem voldoende is opgewarmd kan je je gaan klaarmaken voor je optreden, break a leg!

bottom of page