top of page

Theaterbelichting 
soorten armaturen.

Binnen de theaterbelichting kan er gebruik gemaakt worden van verschillende soorten armaturen met elk hun eigen eigenschappen.

 

PC

Een PC heeft een platbolle lens waardoor een grote spreidingshoek van het licht kan bekomen worden. Deze spreidingshoek is aanpasbaar. De lichtprojectie is onscherp en cirkelvormig.

PC’s worden het meest gebruikt voor het uitlichten van kleine en grote speelvlakken. Meestal bij front en tegenlicht. Om de spreiding van het licht nog beter te kunnen afstellen kan gebruik gemaakt worden van kleppen die voorin het armatuur kunnen geschoven worden.

PC
Fresnel

Fresnel

De fresnel is op veel vlakken vergelijkbaar met de PC. Het verschil zit in de verspreiding van het licht. Een fresnel heeft een grotere spreidingshoek en zorgt voor een onscherp cirkelvormig licht. De schijnwerpersbuis is korter.

Een fresnel wordt gebruikt voor het uitlichten van grote oppervlakken op korte afstand en is daarom erg goed bruikbaar in zalen met een kleine hoogte. Ze worden gebruikt als tegenlicht, frontlicht en speellicht. Ook hier kan gebruik gemaakt worden van kleppen.
 

Profiel

Profielspots zorgen voor veel mogelijkheden. De lamp en de reflector zijn onbeweeglijk in het armatuur maar door het verschuiven van een lens kunnen er fijne lichtbundels gemaakt worden.

Met behulp van messen kan je de lichtbundel afsnijden om zo hoekige lichtbundels te maken.

Met een diafragma (of iris) kan je de diameter van de lichtbundel zo klein maken als je zelf wilt.

In combinatie met een gobo kan je de lichtbundel om het even welke vorm geven.
 

PAR

Bij een PAR zijn de lamp, de reflector en de lens verwerkt in één geheel. Daardoor kan de spreidingshoek van het licht niet aangepast worden bij het armatuur zelf.

Wel zijn er verschillende soorten lampen voor dit soort armaturen waardoor je kan kiezen van een kleine tot een erg wijde spreidingshoek. Een PAR verspreidt een helder wit licht en wordt meestal gebruikt als eenvoudig speellicht, decorlicht of accentlicht. De lichtprojectie is onscherp en is ovaal van vorm.
 

Profiel
PAR

ACP

De asymmetrische cyclorama projector, of ook wel horizonbak wordt gebruikt om grote speelvlakken gelijkmatig uit te lichten omdat hij zorgt voor een gelijkmatige spreiding van helder wit licht. De spreidingshoek van dit armatuur kan niet gewijzigd worden.

Vaak worden ze gebruikt in groepen van 3 met kleurenfilters groen/blauw/rood. Op die manier kan je om het even welke kleur mengen. Die dan ook op een horizondoek kan worden geprojecteerd.
 

Bewegend licht
ACP

Bewegend licht

Meer en meer worden de klassieke armaturen vervangen door Bewegend licht of ook wel moving heads genoemd. Bij deze vorm van belichting kan de locatie, vorm, intensiteit, kleur en frequentie van op afstand geregeld worden. Hoewel deze belichting veel duurder is in aanschaf dan de klassieke armaturen biedt het gebruik ervan een zeer brede waaier aan mogelijkheden binnen een toneel of musicalproductie.
 

bottom of page