top of page

Vormen van theaterbelichting 
Waar brandt de lamp?

Om sfeer te creëren in een toneelvoorstelling kan gebruik gemaakt worden van verschillende manier van belichting, afhankelijk van waar het licht wordt geprojecteerd onderscheiden we verschillende belichtingswijzen.

Frontlicht

Een eerste manier is het gebruik van frontlicht, eenvoudig gezegd is dit de verzamelnaam van alle belichting die van voor het podium op het podium schijnt. Dit is de belichting die ervoor zorgt dat het gezicht van de acteurs duidelijk zichtbaar is.

 

Tegenlicht

Dit is al het licht dat vanachter het toneel naar voren toe schijnt, deze vorm van belichting geeft diepte aan het podiumbeeld en zal er onder andere voor zorgen dat de acteurs niet tegen de achtergrond lijken te kleven. Bij deze manier van belichten wordt ook vaak gebruik gemaakt van kleuren die een bepaalde sfeer extra kunnen benadrukken.

Zijlicht

Voetlicht

Dit is alle belichting die vanuit de coulissen op het podium schijnt. Deze vorm van belichting geeft extra dynamiek aan het geheel. Bij musicals of dansvoorstellingen is dit een veel gebruikte methode.

 

Vloerlicht

Zoals de naam het zelf aangeeft kan er ook vanop de grond belicht worden, dit kan ook weer aan een bepaalde sfeer bijdragen tijdens een toneelvoorstelling.

 

Horizonlicht

Het licht dat op de horizondoek schijnt, bij gebruik van de drie basiskleuren kunnen hierdoor alle kleuren geprojecteerd worden.

 

Accentlicht

Belichting die wordt gebruikt om bepaalde delen van het podium of bepaalde acteurs extra in het licht te zetten of om in te zoomen op een bepaalde actie.

Lees ook:

- Een toneelvoorstelling maken, alles wat je moet weten.

- Bijgeloof in het theater, en op het toneel.

bottom of page